domingo, 23 de enero de 2011



"PILIMONIS": ELS DIMONIS DE PILI POLO

Coincidint amb la festivitat de Sant Antoni, on els dimonis són protagonistes indiscutibles, Pili Polo ens presenta una sèrie d’obres que intenten aprofundir en la misteriosa obscuritat humana, una particular visió del tema mitjançant la representació de diferents tipus de diables de cultures de tot el món d’èpoques passades i presents, éssers i monstres de diversa significació i simbologia. A través de la talla de les diferents capes de fusta que conformen el suport, investiga en la obscuritat del subconscient col·lectiu junguià per mostrar-nos els nostres temors més ancenstrals i els desitjos més inconfessables. Davant les seves pintures i escultures, l’espectador es troba en realitat cara a cara amb el seu món interior, els seus "diables". Capa rera capa, anam investigant, experimentant, observant, ens desprenem de tot allò que la societat ens ha transmès, a través de l’educació, la religió i les lleis. Fins que tan sols queda allò realment nostre, la meravellosa imperfecció amagada, camuflada i oblidada fins i tot per nosaltres mateixos.

El rebuig i la fascinació per la figura del diable van de la mà, ja que ell és l’àngel caigut, expulsat del Cel per la seva sobèrbia. Es tracta, en el fons, d’un símbol de la rebel·lia contra l’ordre establert i del plaer de jugar amb allò prohibit i allò desconegut. Tal vegada aquesta és una de les raons per les quals, des de 1984, Mallorca ha vist resorgir i créixer els grups o colles de dimonis. La seva presència en la majoria de festes populars serveix de catarsi social, ja que fan tot allò políticament incorrecte: insultar els polítics, palpar les dones,  espantar els nins, sense que ningú no els ho pugui recriminar. És una manera de deixar sortir la nostra part més primitiva, més salvatge, la nostra animalitat, tan mal vista per la societat i sovint perillosa per a la convivència dins de la comunitat. La mescla de foc i fum, coets, màscares i caparrots i la indiscutible presència de la Bèstia de cada colla, creen una atmosfera de misteri i de ritual que ens transporten a temps remots en els quals els diables s’identificaven amb genis pagans i tel·lúrics que representaven les forces més primitives de la natura. Qui no s’ha sentit excitat o embriagat durant els correfocs i les dimoniades que recorren avui els nostres pobles?


"PILIMONIS": LOS DEMONIOS DE PILI POLO

Coincidiendo con la festividad de Sant Antoni, donde los dimonis son protagonistas indiscutibles, Pili Polo nos presenta una serie de obras que intentan profundizar en la misteriosa oscuridad humana, una particular visión del tema mediante la representación de diferentes tipos de diablos de culturas de todo el mundo de épocas pasadas y presentes, seres y monstruos de diversa significación y simbología. A través de la talla de las diferentes capas de madera que conforman el soporte, investiga en la oscuridad del subconsciente colectivo junguiano para mostrarnos nuestros temores más ancenstrales y los deseos más inconfesables. Frente a sus pinturas y esculturas, el espectador se encuentra en realidad cara a cara con su mundo interior, sus "diablos". Capa tras capa, vamos investigando, experimentando, observando, nos desprendemos de todo aquello que la sociedad nos ha transmitido, a través de la educación, la religión y las leyes. Hasta que sólo queda aquello realmente nuestro, la maravillosa imperfección escondida, camuflada y olvidada incluso por nosotros mismos.

El rechazo y la fascinación por la figura del diablo van de la mano, ya que es el ángel caído, expulsado del Cielo por su soberbia. Se trata, en el fondo, de un símbolo de la rebeldía contra el orden establecido y del placer de jugar con lo prohibido y lo desconocido. Tal vez ésta es una de las razones por las que, desde 1984, Mallorca ha visto resurgir y crecer los grupos o colles de dimonis. Su presencia en la mayoría de fiestas populares sirve de catarsis social, ya que hacen todo aquello políticamente incorrecto: insultar a los políticos, manosear a las mujeres,  asustar a los niños, sin que nadie les pueda recriminar. Es una manera de dejar salir nuestra parte más primitiva, más salvaje, nuestra animalidad, tan mal vista por la sociedad y a menudo peligrosa para la convivencia dentro de la comunidad. La mezcla de fuego y humo, cohetes, máscaras y cabezudos y la indiscutible presencia de la Bestia de cada colla, crean una atmósfera de misterio y de ritual que nos transportan a tiempos remotos en los que los diablos se identificaban con genios paganos y telúricos que representaban las fuerzas más primitivas de la naturaleza. ¿Quién no se ha sentido excitado o embriagado durante los correfocs y las dimoniades que recorren hoy nuestros pueblos?

PILIMONIS: DEVILS BY PILI POLO

Devils are very important characters in Saint Anthony's Eve. Spanish artist Pili Polo presents a series of artworks that dig deep in the misterious human darkness. He shows his particular vision through the depiction of different kinds of devils. These models are collected from old and present worlwide traditional cultures, monsters and criatures of diverse significance and symbology. Pili Polo investigates the dark collective subconscious defined by Jung, using a very special technique: carving the wooden support of his artworks. He shows us our oldest fears and our most unmencionable wills. We are standing face to face with our own “devils”. Carving deep in the surface we can investigate, experience, observe and leave behind all those beliefs learnt through education, religion and law. Until we are left alone with those which are only ours, with our hidden wonderful imperfection, disguised and forgotten even by ourselves.

Rejection and fascination for the devil go always together. He is the fallen angel, expeled from Heaven because of his arrogance. He is the symbol of rebelliousness against the established order and at the same time he shows us the pleasure of playing with the hidden and the forbidden. This is probably one of the resaons why, since 1984, Mallorca has reccuperated and increased the number of colles or groups of devils in every town. Their appearance in most of popular celebrations is a social catharsis, for they do all those things considered politically incorrect: they insult politians, touch ladies and frighten children. And nobody can reproach them...

This is a good way of releasing our most primitive and wild side, condemned by our society and considered as kind of dangerous for the life together within the community. The mixture of fire, smoke, fireworks, masks and the presence of the Beast, which shows the personality of each group of devils; they all create a misterious atmosphere,. This ritual brings us back to ancient times in which devils were identified with pagan and telluric genies, which were the representation of the most primitive essence of nature.

Have you ever felt excited and drunk during the correfocs (street firework shows) and the dimoniades (encounters of devils) celebrated in most of Majorcan towns?



No hay comentarios:

Publicar un comentario